Blog

Új családtag érkezik – avagy hogy könnyítsük meg az új munkatárs beilleszkedését?

Számos cégnél eljön a pillanat, amikor a kemény munkatársi (alapítói) mag mellé új munkatársakat kell felvenni, mert a megnövekedett munkamennyiség már megköveteli.
Hogyan lehet a „régieket” és „újakat” összekovácsolni?
Mi kell ahhoz, hogy beilleszkedjen az új munkatárs a meglévő kultúrába, hagyományrendszerbe, kialakult szokások közé?

Nekünk van pár tippünk:

  • Vezetői támogatás: nyilván a vezető fogja jóváhagyni az új munkatárs felvételének igényét, ő engedélyezi a keresést, ő fogja aláírni a fejvadász számláját. Fontos, hogy elmondja a csapatnak, miért kell új embert felvenni, bevonja a kulcs embereket a kiválasztási folyamatba (az interjúk során a munkatársak segíthetnek kiválasztani a legideálisabb jelöltet, akivel együtt tudnak dolgozni), nem kell titokzatoskodni, mert az sok találgatásnak (és félreértésnek) lehet a melegágya.
  • Mentorálás: ha az idősebb „szaki” megérti, hogy az új segéderő azért kell, hogy egyenletesebb legyen a munkaterhelés, akkor nem lesz tüske a szemében az új munkatárs. Ha a vezető felkéri, hogy támogassa, mentorálja az új kollégát, segítse a beilleszkedést, akkor az idősebb kolléga az esetek nagy részében ezt örömmel fogja megtenni.
  • Ismerkedő nap szervezése: mint az iskolában a gólyatábor, a munkahelyen is lehet egy rövid ismerkedő napot szervezni – hogy az új kolléga lehetőséget kapjon arra, hogy kötetlen formában megismerkedjen azokkal, akikkel az ébren töltött ideje nagy részét el fogja tölteni
  • Pár napos, max. egy hetes „beszoktató” program – erre még nem találtunk frappáns kifejezést, de a lényeg az, hogy az első héten még sok idő megy el a technikai feltételek megalapozására (működő számítógép, telefon, hozzáférés a különböző meghajtókhoz, stb.), effektív munka kevéssé zajlik az új munkatárs részéről. Ilyenkor lehet neki egy olyan ismerkedős programot kialakítani, amivel nagyobb rálátást kap a saját és munkatársai munkájára, megismeri a társosztályon dolgozókat, lehetősége nyílik kérdezni, tájékozódni, „bemelegedni” a munkába.
  • Bevezető (más néven induction) tréning: a cég működéséről, felépítéséről, legfontosabb céljairól, értékeiről szól ez a rövid, max másfél-két napos képzés. Itt az újonnan érkező csapattagok megismerik egymást, a cégről kapnak egy összefoglalót, megértik, az ő munkájuk hol hasznosul a szervezetben, megismeri a társ osztályok működését. Ez főleg nagyobb, 40-50 fős szervezetnél hasznos, ahol már legalább 2-3 funkcionális csoport működik egymás mellett.

Ezen kívül amire az új munkatársnak érdemes figyelnie:

Nyilván mindenki a legjobb arcát mutatja, csakúgy, mint a párkapcsolat udvarlási részében. Mindenki kedves és előzékeny az interjú és kiválasztás alatt, a munkakörről is csak nagy vonalú bemutatót tartanak. Az új munkatárs figyeljen, járjon nyitott szemmel, értse meg, mi az ő hozzáadott értéke, tanuljon, tapasztaljon – és mondja el a vezetőjének a meglátásait. Lehet, hogy ő friss szemmel néz olyan folyamatokat, amiket már évek óta ugyanúgy végeznek a többiek és lehet, hogy az ő újító gondolatai adnak a többieknek is új lendületet.

Mindeközben a régi csapattagok:

Segítsék az új kolléga beilleszkedését, mondják el neki, mik a szokások, mi hogyan működik – és próbálják ezt tárgyilagosan tenni még akkor is, ha esetleg jó pár fejlesztendő terület van. Ne ijesszék el az új kollégát, engedjék, hogy kibontakozzon – hiszen azért került a szervezetbe, mert számos jó képessége van, ami miatt a vezetők őt választották ki.

Ha segítségre van szüksége ahhoz, hogy összekovácsolja a csapatát, vegye fel velünk a kapcsolatot ► animatus.hu

Új családtag érkezik – avagy hogy könnyítsük meg az új munkatárs beilleszkedését?