Blog

Ha már a törölköző sem segít

Vannak napok, amikor a leggondosabb tervezés és legnagyobb eltökéltség sem ment meg bennünket attól, hogy összecsapjanak a fejünk felett a hullámok, ránk dőljenek a feladatok, szétszaggassanak a különböző emailes, telefonos kérések, igények, megkeresések. Ilyenkor egy nyugodt percünk is alig van arra, hogy levegőt vegyünk, feszülő hólyagunk vagy korgó gyomrunk jelzi, hogy bizony a legalapvetőbb szükségleteinkre sem tudunk időt szánni.

Ekkor jól jöhet az alábbi pár tanács – bár törölközőt nem tudunk adni, mint Douglas Adams híres könyvében Ford adott Arthurnak…

 • Ha olyan feladatunk van, ami komoly koncentrálást igényel, vonuljunk el egy csendes irodába vagy foglaljunk le egy szabad tárgyalót. Sok előnye van az open officenak, de elmélyült munkát nem lehet akkor végezni, ha folyamatos a zsizsgés, beszélgetés, jövés-menés.
   
 • Ha nem tudunk elvonulni fizikailag a közös térből, dugjuk be a fülünket – vagy zenehallgatás céljából vagy csak hogy jelezzük a külvilág számára, hogy nem vagyunk elérhetőek.
   
 • Kapcsoljuk ki a telefont és/vagy húzzuk ki a hálókábelt arra az időre, amíg a fontos feladatokkal kell haladnunk.
   
 • A határidő közeledtével, ha látjuk, hogy nem tudjuk betartani, jelezzük az illetékes felé – ha szerencsénk van, beleegyezik majd abba, hogy valamennyit csússzunk. Persze könnyebb azt mondani, hogy még kb. fél napra szükség van a befejezéshez, mint ha csak odaállítunk, hogy késni fogunk és kész.
   
 • Kérjünk segítséget – vonjunk be valakit a feladat megvalósításába, nem kell nekünk ezer felé feszülni.
   
 • Szusszanjunk egyet, mielőbb kiborulnánk – sétáljunk egy rövid kört, fújjuk ki magunkat, próbáljunk ellazulni és kiüríteni a gondolatainkat. Igyunk egy meleg teát vagy főzzünk egy kávét – a teakészítés vagy a kávéfőzés rituáléja is el tudja csendesíteni a belsőnket. 
   
 • Fogadjuk el, hogy emberek vagyunk, egy aggyal, 2 kézzel – nem tudjuk magunkat klónozni. Ha stresszelünk, kapkodunk, csak a hibák szaporodnak, nem leszünk hatékonyabbak.
   
 • Ha már az sem megoldás, hogy kicsit korábban érkezünk a munkahelyre és kicsit tovább maradunk, akkor valami baj van – túl sok, túl bonyolult a feladat vagy nem vagyunk a szükséges tudással felvértezve. Ilyenkor megnyugodhatunk, a hiba nem a mi készülékünkben van.

Gondoljuk végig, mi az, ami tőlünk függ és a személyes hatékonyságunkkal kapcsolatos, mi az, ami környezeti hatás, esetleg mennyire vannak jól szervezve (és kommunikálva!) a feladatok és felelősségi körök és mi az, ami rajtunk kívül áll és nem kell, hogy megfeszüljünk miatta.

A.

 

Ha már a törölköző sem segít