Blog

Gyeplő a lovak közé

Komoly kockázattal néz szembe a cég, ahol rövidebb vagy hosszabb ideig vezető nélkül marad a csapat. Felállhat önszántából is a vezető, illetve el is távolíthatják a pozíciójából -  a maradók szempontjából szinte mindegy; a lényeg az, hogy felügyelet, kontroll, iránymutatás nélkül maradnak az emberek.

Nézzük, milyen előnyei és milyen hátrányai lehetnek ennek a helyzetnek. Fontos hangsúlyozni, hogy iparágtól és cégmérettől is függ, hol, mennyire érzik meg a tartós vezetőnélküliséget – itt most csak a lehetséges kockázatokat és lehetőségeket próbáljuk érzékeltetni.

KOCKÁZATOK:

  • A vezető által kijelölt feladatok, irányok elmosódnak, mindenki elindul a könnyebb ellenállás irányába – a számonkérés elmaradása miatt lazulhat a fegyelem, ellenőrzés nélkül folyik a munka, nem készülnek el határidőre a feladatok. Nem törvényszerű, de gyakran előfordulhat, főleg olyankor, ha a vezető a távozása előtt nem sokkal indított el valami új folyamatot. Ilyenkor könnyebben visszatérnek a régi, megszokott rutinhoz.
  • Nem érzik felhatalmazottnak magukat a kollégák. Ha a vezető csattogtatta az ostort a társosztályok vezetőinél, hogy elérje a határidők betartását, a kollégák nem tudják, milyen jogkörük van, mennyire vehetik át az eltávozott vezető szerepkörét. Ez megint csak a fegyelem lazulását eredményezheti.
  • Mindenki megy a feje után, nincsenek összehangolva a feladatok, cselekvések. Lehetnek olyan csoportvezetők, akik ilyenkor megpróbálják átvenni az irányítást, de ezt mások nem nézik jó szemmel, megindul a fúrás-faragás, aknamunka – rengeteg energia pazarlódik el feleslegesen.

LEHETŐSÉGEK:

  • Kiemelkedhet a csapatból egy olyan munkatárs, aki eddig láthatatlan volt magasabb szinteken, mert a vezető esetleg elfedte az ő teljesítményét. A magasabb szintű vezető így ráláthat a terület működésére, felfedezheti a munkatársak rejtett képességeit, lehetőségeket adhat nekik a kibontakozásra.
  • Összekovácsolódhat a csapat, hiszen vezető nélkül a saját kezükbe kell venni az irányítást, hogy a napi feladatok ne sérüljenek – jobban megismerik egymást, megerősödik a bizalom és az „egy hajóban evezünk” érzés.
  • Ha jó példát tudnak felmutatni a tulajdonos vagy magasabb szintű vezető felé, elismerésben, akár anyagi jutalomban is részesülhet a csapat, amiért sikerrel vette az akadályt
  • Felszínre jöhetnek olyan ötletek, megoldások, amivel automatizálhatják a folyamatokat, javíthatják a hatékonyságot – és ezért ismételten csak dicséretben részesülnek.

Minden helyzetben vannak kockázatok és lehetőségek – rajtunk múlik, hogyan látjuk meg és hasznosítjuk ezeket.

A.

Gyeplő a lovak közé