Blog

Én vagyok a főnök, az lesz, amit én akarok…

Azt hittem, rosszul hallok.. 

A vezető közölte(!) a csapatának tagjaival, hogy ő úgy döntött(!!), átalakítja az ülésrendet, mert a gyesről visszaérkező kollégának kell a hely. Ezzel semmi gond, hiszen neki is le kell valahova ülni. De amikor a kollégák beszélgetést kezdeményeztek és kérték, hogy a vezető ossza meg az elgondolásait, azt kapták, hogy ő már eldöntötte, mi hogyan lesz, akinek nem tetszik, annak beveri az orrát és majd nem fog akadékoskodni…

Csak pislogtam. 

Ez a lehető legrosszabb szöveg, amit valaha hallottam és csak fokozta a rossz érzésemet, hogy ezt egy vezető, egy főnök mondta ki.

Persze mi lett a vége? Mindenki befeszült, magában fortyogva visszamerült a munkájába. Kíváncsi vagyok, majd amikor a tényleges átbútorozásra kerül a sor, hogyan fogja mindenki a saját kis kialakult kuckóját/helyét védeni…

Azt gondolom, 2017-ben már elavult, ósdi az efféle vezetői kommunikáció – már a hadseregnél sem hiszem, hogy ez a stílus dívik, nemhogy egy multiban, ahol nyakra-főre képzik a vezetőket a helyes kommunikációról.

Mire figyeljünk vezetőként?

Az a tény, hogy a vezető egy magasabb bérkategóriában van, az (esetleg) a szakismeretét és nagyobb felelősségét hivatott honorálni, nem felsőbbrendű lény a többiekhez képest!

Mindenkinek joga van véleményt alkotni és joga van ahhoz, hogy meghallgassák. 

Vezetőként legyen elképzelésünk, mit akarunk megvalósítani, mi az elérendő cél, mi a fő irány, amerre tartunk és amerre vezetjük csapatunkat is. 

Nem szabad az akaratunkat rákényszeríteni a kollégáinkra! Kérjük ki a véleményüket, tartsunk ötletbörzét, hallgassuk meg a pro és kontra érveket, mi is vázoljuk a sajátunkat. Legyen meg a „buy-in” a kollégák részéről, tudjanak elköteleződni elgondolásaink mellett, érezzék, hogy az ő véleményük is fontos, számítunk rájuk!

Ne feledjük, felnőtt emberekkel dolgozunk, akik akaratuk és cselekvőképességük teljes birtokában vannak – ne bánjunk velük úgy, mintha óvodások lennének!

Én vagyok a főnök, az lesz, amit én akarok…