Blog

A juhásznak jól van dolga…

Jön-megy, jó levegőn van, látszólag semmi gondja, sportos életet él a nap nagy részében, bandukol a juhok mögött, aztán lepihen a fa árnyékában pipázni.

Gondolom, a nóta szerzője csak a felszínt látta, abból formált véleményt, hogy a juhásznak milyen jó sora van, „bú nélkül éli világát”.

Amit nem láttak a felszín alatt, hogy a juhász az év nagy részében egyedül volt, maximum a juhok és a terelőkutyák jelentetek társaságot, de embert sokáig nem látott. Ki volt téve az időjárás viszontagságainak, vadállatok támadásától kellett őriznie a rá bízott nyájat és csak ritkán számíthatott külső segítségre. Ételét, ruháját maga biztosította, döntéseinek következményeit maga viselte, nem volt egy team vagy szakértői csapat, akivel konzultálhatott.

Vezetőket támogató stratégiai tanácsadóként sokszor találkozunk egy szervezeten belül azzal, hogy a munkatársak irigylésre méltónak tartják a vezető pozícióját, annyit látnak, hogy a vezető sokszor nincs bent az irodában, nem végez látványos munkát, „csak” megbeszélésekre jár, rengeteget utazik, milyen jó lehet neki.

De lássuk csak, mi van gyakorta a háttérben:

 • A hierarchia minél magasabb szintjén van a vezető, annál magányosabbnak érezheti magát. Olyan tudás birtokosa, ami másokkal nem osztható meg, egyedül viseli ennek olykor nyomasztó lelki terheit.
   
 • Az igaz, hogy sokat utazik, de gyakran azért, mert a külföldi menedzsment raportra hívja, hogy beszámoljon az irányítása alá rendelt cég teljesítményéről. Sokat nem lát abból a városból, ahova kirendelik, gyakran előfordul, hogy esti vacsorának álcázott számonkérésen kell megfelelnie a kapott –néha kifejezetten pikírt és kellemetlen- kérdésekre.
   
 • Amikor visszatér az irodába, beosztottai rávetik magukat – erről döntsön, azt írja alá, ebben az ügyben foglaljon állást. 


Természetesen nem célunk sajnálatot kelteni a vezetők iránt, de meglátásunk szerint fontos azt is látni, hogy milyen kihívásokkal néznek szembe a vezetők – ha jól együttműködő kapcsolatot akarunk kialakítani velük, akkor érdemes pár dolgot megfontolni:

 • Ha a döntése kell valamely ügyben, tárjuk elé egyértelműen az alternatívákat, készüljünk fel alaposan a témából, mert lehet, hogy rákérdez.
   
 • Egyeztessük vele előre, mik az együttműködési keretek – pl. a távollétében ki helyettesíti, miről kér azonnali információt és miről elég, ha csak utólag kap értesítést.
   
 • Tisztázzuk előre, nekünk milyen jogköreink vannak, ezzel elkerülhetjük, hogy minden apró-cseprő témával őt háborgassuk.


Egy kis odafigyeléssel remek együttműködés valósítható meg a vezető és a beosztottak között.

 

A juhásznak jól van dolga…