Blog

Filmajánló - nr2

Temple Grandin
színes, magyarul beszélő, amerikai életrajzi dráma, 103 perc, 2010

Ma egy tévéfilmet ajánlunk nektek, a Temple Grandin-t 2010-ben az HBO gyártotta, de azt hiszem, megérte volna tévé helyett moziban forgalmazni. A valóságon alapuló, életrajzi dráma ugyanis sokkal több, mint amit az első pár perc után hiszünk róla. Temple Grandin egy még ma is élő autista nő, az ő élettörténetét dolgozza fel a film.
Az Esőember óta a betegség közkedvelt téma lett a filmiparban, ezeknek a filmeknek a hatására sokan hajlamosak azt hinni, hogy az autisták mind átlag feletti képességekkel rendelkeznek, ez azonban tévedés, hiszen a kimagasló képességekkel rendelkező autista emberekből van kevesebb. Nos, az HBO produkciója, a Temple Grandin sem egy átlagos autista nőről szól, de ez a legnagyobb kivetnivaló, amelyet ez ellen a film ellen fel lehet hozni. Ha időtök engedi, mindenképp nézzétek meg!

Tartalom: 
Dr. Temple Grandin professzor az állattartást segítő eszközök kifejlesztésével szerezte hírnevét. Kevesen tudják, hogy Grandin az autizmus egyik formájában, Asperger-szindrómában szenved. Hároméves volt, amikor az autizmust diagnosztizálták nála. Az orvosok azt javasolták az anyjának, hogy adja intézetbe. Ám ő inkább nevelőt fogadott, aki fáradságos munkával elérte, hogy Temple beszélni és írni kezdjen. Miközben a középiskolában a diákok gúnyolódásának céltáblája lett, néhány tanára rájött, hogy a lányt érdeklik az állatok. Az egyetemen pszichológiát és zoológiát tanult, majd ledoktorált, és a nagyüzemi állattartás szakértője lett.
J.

Trailer

Filmajánló - nr2